Welkom op de blog van het archief van het Vrij Technisch Instituut!
Ja, u leest het goed: deze blog duikt in het roemrijke en glorieuze verleden van een school die aan het begin van de 20e eeuw - na Gent - de tweede vakschool van de provincie Oost-Vlaanderen was en zelfs uitgroeide tot de grootste vakschool van heel Vlaanderen.
Deze vakschool herbergt een erfenis van pioniers die de opleiding van vakmensen tot een ware kunstvorm hebben verheven. Hier hebben duizenden technici, vaklui en ingenieurs de fijne kneepjes van het vak geleerd. Stelt u zich eens voor hoe onze wereld eruit zou zien zonder deze bekwame stielvrouwen en vakmannen.
Deze blog neemt u stap voor stap mee door de rijke geschiedenis van deze schoolgemeenschap aan de hand van oude krantenartikelen, foto's, getuigenissen en nog veel meer.
Met de eerste bijdrage duiken we 50 jaar terug in de tijd naar het jaar 1973 waar in Aalst 500 jaar boekdrukkunst werd gevierd. Wat het VTI daarmee te maken had, leest u hier.
Maar ook 100 jaar geleden liet de vakschool zich in de lokale én de landelijke pers horen. Via deze link voeren we u even naar het jaar 1923.
De meest recente bijdrage gaat over het allereerste schooljaar 1911-1912. Twee simpele werkhuizen, klaslokalen 'in bruikleen' van de lagere school... de pioniers moesten roeien met de riemen die ze ter beschikking hadden. Lees erover hier!
Heeft u zelf foto's en/of documenten die kunnen bijdragen aan dit verhaal? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!
Veel leesplezier toegewenst,
De redactie
Geen opmerkingen:
Een reactie posten